2014/10/24

Paleo dienoraštis: Nauja pradžia

Grįžtu. Nuo tada kai parašiau PKS mityba vs PALEO man prasidėjau tarsi naujas ieškojimų metas. Viena Gandralizdžio skaitytoja paragino imti ir išmeginti paleo, pasidalino auksine litaratūra ir informacija. Už tai jai nuoširdžiai dėkoju!


Godžiai ėmiau skaityti viską, ką radau apie Paleo mitybą. Ir jau nekantrauju pasidalinti informacija čia, tačiau žinau, kad teorija ir lieka teorija, todėl PALEO išmėginau pati ir primiausia dalinuosi asmenine patirtimi.
 
Pirmieji žingsniai
 
Mano šaldytuvo valymas jau buvo atliktas čia , tad mano virtuvėje drąstiškų pasikeitimo neįvyko, tik tiek, kad teko išmesti užsilikusį pakelį pilno grūdo makaronų. Paleo nepripažįsta jokių grūdinių kultūrų, nei kruopų, nei miltinių patiekalų nebus, net ir pilno grūdo. Griežtai. Kodėl? Kalbėjau apie glitimo netoleravimą čia, o paleo mane išmokė, kad visi grūdai turi fitatų - antimaistinių medžiagų, kurios stabto mikroelementšų kaip pvz cinko, magnio, kalio ir kt. pasisavinimą. Tad atsisveikiname su visais grūdais, o kartu ir su pernelyg dideliu  suvartojamų angliavandenių kiekiu.
 
Kalbant apie angliavandenius - baisiausias jų - cukrus. Bet apie kristalinį cukrų jau viską žinojome, tačiau... metame lauk ir visus cukraus pakaitalus (tiesa, aš asmeniškai jų ir nevartojau), netgi medų padedame nuošalėn bent 30-čiai dienų. Beje, cukraus detoksikacija ir vad. sugar flue egzistuoja. Pati patyriau. Nors arbatą jau seniai geriu be cukraus, o  ir nesu didelė smaližė, tačiau griežtai priėmusi paleo iššūkį supratau, kiek iš tiesų "nematomo" cukraus suvartoju.  Tai kolegė pyragu ar sausainiuku pavaišina, tai gimtadienis darbe, tai benzino kolonėlėj pasičiumpi klientams vilioti padėtą saldainį belaukdama eilėje... Taip, privalėjau išlikti budri visą laiką, nekramsnoti kas papuola po ranka. Porą dienų čiaudėjau, bėgo nosis, akys ašarojo - žinoma, pirma mintis buvo, kad peršalau, o kai visi simptomai dingo per nakti, supratau, kur šuo pakastas. Taigi cukraus atsisakyta visiškai. Ir man dar atrodo, kad kuo sunkiau ištveri pirmas kelias dienas, tuo daugiau motyvacijos nepaslysti vėliau.

Perversmas! Nuo nuolatinio užkandžiavimo iki 3 k.
 
Toliau laukia kitas išbandymas: neužkandžiauti, o valgyti sočiai 3 kartus. Štai šioje vietoje turiu pataisyti anksčiau minėtas rekomandacijas valgyti bent kas 3 valandas. To daryti PALEO nerekomenduoja vėlgi dėl to paties insulino šuolių. Dažnas užkandžiavimas jam neleidžia nukristi, taip, bet mūsų tikslas jo neužkelti pernelyg aukštai ir dažnai. Vėlgi ši tema reikalauja gilesnės studijos ir apie tai būtinai parašysiu, nes jaučiu, kad reikia paaškinti tokį pasikeitimą. Nors paaiškinimas labai paprastas - pati išmeginau ir jaučiuosi puikiai! Kadangi pusryčius valgom sočiai ir riebiai (šioje vietoji man teko "repetuoti" geras porą savaičių, nes ryte nesijausdavau alkana), tai to užkandžavimo ir nereikia. O ir maistą planuoti be užkandžių kur kas paprasčiau.

Riebalai nėra baubas
 
Pamėgau kokoso aliejų - tai geriausias desertas (taip taip, tiesiog šaukšteliu į burną), ypač gelbėjo pradžioje, kai tą angliavandenių reikalaujantį kirminą pilve tekdavo raminti. Visiškai pasveikau nuo riebalų fobijos, riebaluose nieko blogo nėra jei vartojame tinkamus riebalus (valgome ir riebią mėsą, ir lašinius, ir pagaliau nereikia lupti vištienos odos, nes ją aš labai mėgstu!). Prie pieno produktų negrįžau, tačiau pamėgau sviestą ghe (ir vėl riebalas, OMG!). Vaisių gerokai sumažinau, o dabar ir visai nustojau juos valgyti kuriam laikui. Netoliese parduotuvėlę turintis mėsininkas jau kuo puikiausiai mane pažįsta, ir aš vis eksperimentuoju su kepenėlėmis, nes vidaus organus valgyti sveika ir, pasirodo, gali būti net labai skanu.
 
Taigi per paskutinius kelis mėnesius išmokau ir sužinojau nemažai naujų dalykų, kuriais pasistengsiu pasidalinti po truputį ir išsamiai. O nekantraujantiems siūlau įsigyti knygą -  "Viskas prasideda nuo maisto" - nors parašyta švelniai erzinančiu reklaminių sloganų stiliumi, tačiau labai aiškiai ir suprantamai sudėti visi taškai.
 
Per pirmą mėnesį* Paleo:

- Išnyko smulkūs pabėrimai ant rankų ir pečių;
- Pastebėjau, kad mano nuotaikų svyravimai gerokai sušvelnėjo;
- Užmiegu kur kas greičiau ir miegu geriau;
- Rytais lengviau keltis (6 val. ryte!!!!);
- Pavalgius niekada nesijaučiu apsunkusi ir mieguista;
- Ėmė šiek tiek smukti kelnės;
 
 
*iš tiesų kiek daugiau, tačiau nusprendžiau atskaitos tašku pasirinkti rugsėjo 23, kai "parepetavusi" paleo ir  porą kartų suklupusi per atostogas Lietuvoje ėmiausi giežto whole30 plano, kurio ketinu laikytis ir toliau.
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą