2014/02/21

Pieno problema

Dėl pieno naudos suaugusiam žmogui tarp mokslininkų jau seniai kyla disputų. Pasigirsta vienokių ir kitokių  numonių, tyrimų ir išvadų, tačiau jokia sveikatos organizacija niekada nepaskelbė tiesiai šviesiai, kad pienas kenkia sveikatai. O ir niekada nepaskelbs, nes tik pagalvokit, kokios įtakos tai turėtų visai pieno pramonei.
Beveik visi PKS mitybos specialistai siūlo pieno atsisakyti. Vieni griežtai kritikuoja pieną ir visus pieno produktus, kiti - sušvelninai siūlo atsisakyti pieno, tačiau į mitybą įtraukia rūgusio pieno produktus. Aš asmeniškai pieno atsisakiau kartu su kava (tik tiek jo ir tevartodavau - kavai balinti), atsisakiau ir kitų pieno produktų (ypač sunku atsisveikinti su sūriais, kuriuos labai mėgstu). Kodėl? Skaitykite toliau.


Be daugybės straipsių pieno tema, radau šią knygą, kurios visas 5 skyrius dedikuotas pieno prombemai. Pradedant tuo, kad žmogus yra vienintelis žinduolis vartojantis pieną ir būdamas suaugęs, negana to, vartoja kito žinduolio pieną, kuris yra skirtas būtent to žinduolio vaikams. Taigi karves pienas skirtas veršiukams, o ožkų - ožiukams. Ar žinot kaip sparčiai šie auga mistami vien motinos pienu? Žinoma, retas žmogus išgeria pieno tiek, kiek veršiukai ar ožiukai, o ir pieno kokybė po sterilizacijos jau kitokia. Tik bėda ta, kad sterilizacijos metu yra pašalinama dalis vitaminų, pasikeičia baltymų struktūra taip pat nužudomi tuberkuliozės virusai, bet deja atsparesnės bakterijos lieka. Nenoriu daugiau plėstis ir pasakoti apie karvių papildomos, leukemijos ir imunodeficito virusus, kurių antikūnių aptinkama jau ir žmogaus organizme. Nesiplėsiu ir apie antibiotikus, kurie atkeliauja per pieną. Galiausiai pačios pagalvokit - kaip nutinka, kad karvės 1930m  vidutiniškai duodavo kiek daugiau nei 2 litrus pieno per dieną, o 1998m beveik 8 litrus. Daugiau įdomios informacijos galite rasti mano minėjoje knygoje, o dabar prieikime prie to, kas mums itin aktualu.

Hormonai piene
 
Kartu su pieno produktais gauname neišveigiamai gauname ir hormone: estradiolio, estriolio, progesterono, testosterono, prolaktino, 17 - ketosteroidų, kortikosteronų, augimo hormonų, kurie angliškai vadinami insulin - like growth factor (IGF -1) ir growth hormone (GH), bei kitų. Be to kai kurių hormonų lygiai gali būti iti aukšti, nes juk pieną duodančios karvės laukiasi arba neseniai apsiveršiavo. Moterų su PKS hormonų lygiai ir taip yra nestabilūs, o IGF -1 viršija normas ir netgi į mažas papildomas dozes kiaušidės gali jautriai reaguoti.
Be natūralių hormonų su pienu gauname dar ir sintetinio hormono, kuris leidžiamas karvėms, kad duotų daugiau pieno. Tiesa pastarasis buvo uždrautas naudoti EU šalyse, belieka tikėtis, kad draudimo laikomasi.

Pienas ir insulinas

Kaip jau aptarėme ankčiau, vienas pagrindinių PKS mitybos principų - vartoti produktus su kuo žemesniu glikemijos indeksu (GI) ir čia pienas ne draugas. Nors pats pienas neturi aukšto GI, tyrimais įrodyta, kad pienas ir pieno produktai gamina tiek pat insulino, kiek pilno grūdo produktai, tačiau turbūt retai geriame vieną pieną. O štai čia ir slypi didžioji bėda - pienas kartu su žemo GI produktais insuliną sukelia taip pat, kaip aukšto GI produktai. Taigi jeigu valgote pieną su žemo GI dribsniais, ši kombinacija  pakelia GI kelis kartus.

Pienas ir vaisingumas

Harvardo Universiteto mokslininkai mėgino išsiaiškinti ar pienas gali tiesiogiai sietis su moters vaisingumu. Jie tyrė moterų grupė ir paaiškėjo, kad daugiausiai vaisingumo problem turėjo tos, kurios geriausiai toleravo lactozę ir pieno gėrė daugiausiai. Virškinant lactozę ši skyla į gliukozę ir galatozę. Taigi vartojant didelius kiekius pieno, galactozės kaupiasi daugiau ir mokslininkai turi pagrindo manyti, kad galactozė gali kenkti kiaušidėms ir sukelti nesubrendusių folikulų subliuškimą.

Reikia pripažinti, kad pieno įtaka vaisingumui iki šio nebuvo tinkamai ištirta ir aprašyta, tačiau vien tuėdami šiuos duomenis gydytojai PKS specialistai rekomenduoja atsisakyti pieno ir pieno produktų.

Asmeninis eksperimentas

Daugybė žmonių yra alergiški karvės pienui ir net 75 proc visų planetos gyventojų netoleruoja laktozės, tačiau jei šių bėdų simptomai nėsireiškia labai aiškiai jie net patys to nežino. Faktas yra tas, kad pieno produktai sulėtina virškinimą, o su amžiumi virškinimas ir taip lėtėja.
Jei jūsų neįtikino visi mano aukščiau paminėti faktai, siūlau tiesiog atlikti eksperimentą ir bent porą savaitčių pagyventi be pieno. Aš šį eksperimentą jau atlikau ir mano kūnas man dėkoja.

3 komentarai:

  1. Ačiū, informatyvus straipsnis. Tik norėjau pasiteirauti kuo pakeitei taip mėgstamą sūrį?
    Sviestą suprantu galima pakeisti, alyvuogių aliejumi. Pieno atsisakyti galiu, bet ką daryti dėl sūrio? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad patiko. Iš tiesų pakaitalų pienui apstu - tai įvairių riešutų pienas, aš ypač pamėgau kokosų. Deja su sūriu liudnesnė situacija, nes sojos produktai taip pat netinkami, tad apie tofu negali buti kalbos. Tad sūrio kol kas nieko nepakeičiau, tačiau pakeitus mityba apskritai, tai kol kas nejaučiu didelio jo stygiaus. Kadangii karštus sumuštinius ir picas jau pamiršom, o užkanžiams mieliau renkuosi pvz alyvuogių arba avokadų užtepėlę su pino grudo duona, tad ant gana riebių užtepėlių sūrio net ir nesinori.
    Nepaisant to, suprantu, kad atsisakyti per naktį yra labai sunku, viską reikia daryti palaipsniui, nes mityba visų pirma turu būti apgalvotas valgymas.
    Tad linkiu sėkmės ir ištvermės, būtinai pranešk kaip seksis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Blemba dėl to vaisingumo tai baisu. Nesitikėjau kad pienas toks žiaurus žmogaus organizmui. Viskas nuo šiandien jokio pieno...;/

    AtsakytiPanaikinti