2014/05/08

PKS ir Glitimo netoleravimas

 
Pagal naujausius tyrimus kas trečias amerikietis netoleruoja glitimo. Tikslių tyrimų apie Lietuvos gyventojus aptikti nepavyko, tačiau žinoma, kad mažesnio ar didesnio laipsnio glitimo netoliaravimas yra labai dažnas reiškinys. Iki šiol pati apeidavau šią temą, tačiau pasidomėjusi įdėmiau supratau, kad glitimas gali būti glaudžiai susijęs ir su mano PKS. Bet apie viską nuo pradžių.

Glitimas - kas tai?

Glitimas yra baltyminų gliuteno ir gliadino mišinys, prisijungęs prie kai kurių grūdų krakmolo. Glitimas yra svarbus mitybinis baltymas tiek patiekaluose, tiek kaip maisto priedas produktuose, kuriuose stinga baltymų.

Kviečiuose, miežiuose ir rugiuose glitimas yra susijunges su krakmolu grūdų endospermose ir būten šių grūdų gaminiai dažniausiai sukelia alergijas, kurios gali išsivystyti į ligą - caliakiją. Avižos, sorgos, soros, kukurūzai ir ryžiai nesukelia tokių reakcijų, nes juose yra kitų baltymų ir nėra gliadino.

Glitimo netoleravimas

Jau minėta liga celiakija arba gliutenine enteropatija yra lėtinė plonosios žarnos liga, kuri išsivysto dėl neteisingo imuninės sistemos atsako į glitimą. Celiakija nevienodai paplitusi pasaulyje: daugiausiai ja sergama Airijoje, mažiausiai – Japonijoje. Vakarų Europos šalyse sergančiųjų celiakija yra 1-3 iš 1000 gyventojų. Moterys serga 2 kartus dažniau nei vyrai. Kai kurių šaltinių duomenimis, JAV 1 iš 100 gyventojų serga celiakija, tačiau prastai ar iš viso glitimo netoleruoja kur kas daugiau žmonių.. Celiakijos simptomai yra labai individualūs, tai viena priežasčių, kodėl ši liga kartais diagnozuojama pavėluotai. Pavyzdžiui, vieniems ji pasireiškia vidurių užkietėjimu, kitiems – viduriavimu, trečia žmonių grupė gali visai nejausti su sutrikusia žarnyno funkcija susijusių simptomų. The New England Journal of Medicine prieš kelis metus paskelbė 55 ligų sarašą, kurias gali sukelti įvairaus laipsnio glitimo netoleravimas. Ligų sąraše yra ir šie simptimai:

  • Įvairūs virškinimo sutrikimai; tokie kaip vidurių pūtimas, užkietėjimas ar viduriavimas;
  • Nuotaikų svyravimai;
  • PKS ir nepaaiškintas nevaisingumas;
  • Skydliaukės sutrikimai;
  • Apsnūdimas, sunkumo jausmas pavartojus glitimo turinčio maisto;
  • Dirgliosios žarnos sindromas;
  • Įvairios odos problemos;
  • ir t.t.
Glitimas ir hormonai

Yra publikacijų, kad glitimo netoliaravimas gali turėti sąsajų su PKS. Tačiau man nepavyko aptikti paviešintų tyrimų kurie tiesiogiai patvirtintų ar paneigtų šį teiginį. Tačiau štai kelios įrodytos pastabos verčiančios susimąstyti:
 
- grūdinės kultūros (jei ne organinės) gausiai purškiamos įvairiais chemikalais, apie kurių nenaudą nesiplėsiu, tačiau verta paminėti, kad patekę į mūsų organizmą jie mėgdžioja estrogeno hormoną ir yra  vadinami ksenoestrogenais. Taigi jautri PKS paveikta hormonų pusiausvyra gali būti dar labiau darkoma;
- pirktinėje duonoje neretai dedama kalio bromate, jis padeda duonai iškilti, tačiau žmogui gali būti kenksmingas. Naujausi tyrimai teigia, kad kalio bromatas turi neigiamos įtakos skydliaukės funkcijai.
Taip pat nedagnozuota ir negydoma celiakija veikia skydliaukę, nes organizme gaminami autoantinkūniai; 
- moterys su PKS turi nežymių chroninių uždegimų (1), kurie gali išvešėti "padedant" glitimui;
- nemažai duonoos produktų turi ir aukštą GI, kuris veikia jau daug kartų minėtus insulino rodiklius;
  
Sekantis žingsnis PKS mityboje?
 
Nors ir sunku pripažinti, bet net riekė rupios duonos ne visa yra vaistas. Manau ne viena simptomą galime atpažinti ir prisitaikyti sau, tačiau geriausias būdas nustatyti, ar iš tiesų čia kaltas glitimas - išbraukti jį iš valgiaraščio bent vienam mėnesiui ir stebėti save.
 
Gal jau esate tai išbandžiusi? Pasidalinkite patirtimi komentaruose!
 
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą