2014/06/12

Kiaušinių valgymo ypatumai


Kiaušiniai (o ypač kaimiški ekologiški) yra puikus maistas. Jie puikiai tinka ir laikantis PKS mitybos, ir PALEO mitybos principų. Kiaušiniai turtingi pilnaverčių baltymų ir amino rūgščių. Baltymai, kaip žinia, mums itin svarbūs.
 
Prisipažinsiu, pati buvau pamiršusi kaip greitai ir skaniai galima pasigaminti pilnaverčius pusryčius ar pietus naudojant kiaušinius. O svarbiausia tai, kad pridėjus vos kelias daržoves atsiveria neapskaičiuojama daugybė naujų skonių!
 


Minkštai virtas kiaušinis
- Virtas kiaušinis - kietai/ minkštai, su lukštu/ be lukšto. Valgyti kaip pagrindinį patiekalą ar įsipjaustyti į daržovių salotas. Patogu įsidėti su savimi.

- Kiaušinienės ir omletai - puikus būdas sunaudoti daržovių likučius. Beje, omletą galima ruošti ir orkaitėje, tokie kiaušinių ir daržovių "pyragai" Italijoje vadinami - frittata (daugiau apie tai žemau).
 
- Keptas kiaušinis - super greitas ir paprastas patiekalas, o jei nepersistengiate su riebalais tuomet dar ir sveikas. Kas kaip mėgsta - duonos riekejė, ant lašinukų, ant svogūnų, metalinėje ar pvz iš paprikos išpjautoje formoje. Aš asmeniškai mieliau renkuosi orkaitėje keptus kiaušinius. Labai patogu kepti keksiukų formelėse tiesiog šiek tiek jas patepus riebalais. Kai norisi ko nors įdomesnio formeles ištiesiu plonu kumpio ar šoninės sluoksniu, įdedu pakepintų svogūnų su špinatais ir mušu kiaušinį ant viršaus - dešimt minučių orkaitėje ir karališki pusryčiai paruošti (žr. nuotrauką Orkaitėje kepti kiaušinių "krepšeliai"). 
Orkaitėje kepti kiaušinių "krepšeliai"

-Fritttata , kaip jau minėjau, iš esmės yra "viskas kas liko" ir kiaušinių pyragas. Nuo omleto su daržovėmis fritita skiriasi tuo, kad paprastai ingredientai yra pakaitinami ant keptuvės ir užpilami kiaušinių plakinių, o po kelių minučių visa keptuvė  perkeliama į orkaitę. Iškepusi frittata paliekama šiek tiek pastovėti, kad pjaustoma nesubyrėtų. Frittatoms puikiai tinka šviežios ir šaldytos daržovės, mėsos likučiai ir apskritai viskas, ką turite po ranka. Super paprastas Paleo frittatos receptas čia.
Kiaušinienė puodelyje
 - Kiaušinienė puodelyje man tikras išsigelbėjimas, kai tenka gaminti vakarienę vienam. Lašeliu aliejaus patepu  molinio kavos puodelio dugną, suberiu smulkintas daržoves, ką turiu po ranka ir įmušu kiaušinį arba supilų kiaušinio plakinį su trupučiu druskos ir pipirų.  
 
- Kiaušinienės "keksiukai" - dar vienas atradimas, kurį ketinu netrukus išbėginti. Daržoves sumaišyti su kiaušinių plakiniu ir kepti orkaitėje keksinėse. Anot bandžiusių šiuos "keksiukus" saldytuve sandariame inde galima ilgai laikyti, tad labia patogu išsikepti jų iš karto visos savaitės pietums neštis su savim į darbą.

Įdaryti kiaušiniai labia tinka šventiniam stalui. Vaikystėje labia juos mėgau, dažniausiai įdarydavom su džiovintais grybais arba šprotais, sūriu ir majonezu. Majoneza patarčiau pasigaminti pačioms. O jei norite dar sveikesnės alternatyvos - labai gardu kiaušinių trynius tiesiog šakute sutrinti su gerai prinokusiu avokadu.
 
Esu tikra, kad sarašas nebaigtinis. Turite savų firminių receptu? Pasidalinkite! 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą