2014/02/17

PKS ir PALEO mityba – ne vien turinčioms antsvorio

 
Anstsvoris ir rezistencija insulinui tik vieni iš PKS simpltomų, kurie pasireiškia ne visoms moterims. Tad kyla klausimas – ar PKS/PALEO mitybos verta laikytis moterims, neturinčioms antsvorio. Atsakymas -  TAIP, tikrai verta.

PKS simptomai pasireiškia individualiai, tačiau visuomet įtakoja moters endokrininę ir metabolinę sistemas. Nemažai moterų turi problemų su viršsvoriu, o papildomas svoris itin sunkiai krenta.  Kitos - svorio problemų neturi, galbūt net norėtų keletą kilogramų priaugti, tačiau kenčia nuo kitų PKS simptomų kaip pvz. nereguliarūs ciklai, padidėjęs plaukuotumas  ir antiovuliacija.
 
PKS ir Insulinas
 
Esant PKS ansvoris beveik visuomet pasireiškia kartu su resistencija insulinui, tačiau ta pati insulino problema gali kamuoti ir lieknas moteris. Į šį klausimą geriausiai atsakytų gliukozės toliaravimo tyrimas.


Jeigu neturite antsvorio ir nustatitos rezistencijos – pirmiausiai, sveikinu – tai keliais simptomais mažiau. O bloga žinia atsikračiusioms papildomų kilogramų yra ta, kad insuliną gaminančių lastelių disfunkcija neatsistato net ir pasiekus normalų svorį. Insulinas taip pat yra susijęs su vyriškų hormonų gamyba moters su PKS organizme. Šis edokrinologinis tyrimas įrodė, kad „normalus“ insulino kiekis moters su PKS organizme gamina daugiau androgenų (vyriškų hormonų) nei moters be PKS.
 
Taigi insulino kiekių kontrolė svarbi moterims su PKS, nepriklausomai ar turite antsvorio, ar ne. Negana to, mityba turi pasikeisti visam gyvenimui, o ne kelioms savaitems, jeigu norite išlikti sveikos.
 
Pavojus sveikatai

Pati išmėginau ne vieną dietą, ypač žavėjausi Japoniška baltimų dieta, tik bėda, kad ji trumpalaikė. Bet kuri trumpalaikė dieta gali duoti rezultatų, tačiau ir rezultatai bus trumpalaikiai. Moteris, kurių vienintelis tikslas - numesti svorio, itin sunku įtikinti, kad viena ar kita dieta gali duoti daugiau žalos nei naudos organizmui. Tačiau, man regis dar, sudetingiau gerai maitintis įtikinti tas, kurios bėdų su viršvoriu neturi.

Kad ir kaip pavydu gali darytis, kad kolegė nuo ryto iki vakaro ryja bandeles ir šokoladus, o vistiek yra liekna it smilga, tačiau jos lieknumas neįrodo jos sveikumo. Anaiptol, per mažas svoris taip pat gali būti nevaisingumo priežastis. O jeigu mitybos pagrindą sudaro įvairūs miltiniai patiekalai, saldumynai ir kiti angliavandeniai, artimiausiu metu gali grėsti įvairios sveikatosa problemos - pradedant įvairiais uždegimais, skrandžio, kasos ligomis ir t.t.
 
PKS mityba  nėra drąstiška, ir greitų rezultatų nežada. Tyrimai parodė, kad didinant suvartojamų baltymų kiekį ir varsojat šiek tiek angliavandenių galima valdyti cukraus ir insulino kiekius kraujyje. Baltymų šaltinis turėtų būti liesa mėsa, vištiena, žuvis, riešutai bei ankštinės daržovės, jie turėtų sudaryti 60 proc kalorijų, o likurius 40 proc - anglevandeniai. Tačiau tikrai verta dar kartelį peržiūrėti produktus ir įsitikinti, kad vartojate nerafinuotus ir neperdirbtus angliavandenis, tokius kaip pilno grūdo duona ir pilno grūdo miltų makaronai. Jei mėgstate ryžius - geriau vartoti ruduosius, o bulves pakeisti pvz perlinėm kruopom. Jei neturite antsvorio, kalorijų skaičiuoti tikrai nereikia, bet kartas nuo karto ruošdama vakarienę užmeskite akį ir į GI lentelę.

PALEO mityba yra kiek griežtesnė, visiškai atsisakoma visų grūdinių produktų, cukraus ir ankštinių daržovių. Tai near mityba skirta vien svorio metimui, nes būtent PALEO principai padeda išgydyti vidaus uždegimus, kurie yra daugelio ligų priežastis. Tinkama mityba pagerina jautrumą insulinui ir padeda išlaikyti hormonų lygius normos ribose, ne per naktį, tačiau PKS simptomai ima trauktis.  Jau per pirmą mėnesį imsite pastebėti pirmuosius pasikeitimus - pagražėjusi veido oda, kokybiškesnis miegas, geresnė savijauta ir energijos antplūdis (del suvaldyto insulino), jei nepasiduosite  - toliau galite tikėtis tik geresnių pasikeitimų.

Sekmės istorija anglų kalba čia
 
 Tekstas redaguotas , papildytas PALEO principais 05/12/2014 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą