2014/03/26

Avinžirnių užtepėlė (Humusas)



Vis žadu aktyviau pildyti receptų skyrelį, tačiau vis neprisiruošiu. Ne dėl to, kad negaminčiau, tiesiog šiuo metu neturiu techninių galimybių pasidalinti vaizdais iš savo virtuvės, o receptai be nuotraukų, mano supratimu, yra beverčiai. Ši nuotrauka - prisipažinsiu -  skolinta iš interneto platybių.
 
Taigi, apie avinžirnius. Atradau šį gėrį visai neseniai beieškodama baltymais turtingo maisto. Avinžirniai turi tiek pat baltymų kiek jautiena ar vištiena, riebalų beveik nėra, o sotumo jausmas išlieka ilgiau. Be to juose gausu mangano, kuris suteikia energijos, dalyvauja ląstelių atsinaujinimo procese, gerina riebalų apykaitą, stiprina jungiamąjį audinį. 
 
Avinžirniai  puikiai tinka įvairiems troškiniams su daržovėmis, salotoms ar siruboms. Avinžirnių užtepėlė, geriau žinoma humuso pavadinimu, puikiai tinka kaip užkandis tiek kas dienai, tiek vakarėliams. Humuso galima ir nusipirkti, bet namų gamybos humusas nepalyginamai skanesnis, o ir skonį galite koreguoti kaip jums patinka. Man, pavyzdziui, nepatinka  pirktinio humuso kartumas, kurio suteikia tachini (sezamo sėklų pasta), tad aš šį ingredientą praleidžiu.
 
Mano humuso variantas:
 
1 -1,5 puodelis virtų avinžirnių
1 česnako skiltelė
1 sauja žalių kalendros šakelių
Vandens
Citrinos sulčių
Alyvuogių aliejaus
Pipirų ir druskos pagal skonį
 
Visus ingredientus sumaliau trintuve (blenderyje) ir patiekalas paruoštas. Tiesa, avinžirniai ilgai verda, tad juos užsimerkiu ir vakaro ir verdu su žiupsneliu druskos, kartais įmetu ir lauro lapą. 
Norėjau žalio humuso, tad rinkausi kalendrą, tačiau jei jos nemėgstate galite drąsiai ją keisti petražolėmis ar špinatų lapais, ar netgi avokadu. Galite iš viso žalumynų nedėti, o pagardinti humusą aštresniais prieskoniais. Siūlau išmėginti ir atrasti savo variantą.
 
Paruoštas humusas puikiai tinka valgyti su šviežiomis daržovėmis. Taip pat galima jo užsitepti ant pilno grūdo duonos, tik jei norite tokį sumuštinį neštis su savimi į darbą, galbūt norėsite apsvarstyti galimybę atsisakyti česnako, ar bent pakeisti česnakine druska ar česnako grūdeliais. Tik vardan gerų santykių su kolegomis :)  
 

3 komentarai:

  1. Humusas - vienas skaniausių sveikų dalykų pasaulyje. Puikus receptas, bet jei dar į gautą masę įmaišytumei šito dalyko http://en.wikipedia.org/wiki/Tahini - būtų dar skaniau!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir sveika, ir skanu - puikiausias derinys. Aš asmeniškai tahini nemėgstu, man kartu, tačiau mielai ekperimentuoju su mėgiamom daržovėm ir riešutais. Šiandien kaip tik tetinu gaminti avinžirnių humusą su špinatais :)

      Panaikinti
  2. Šiaip neturėtų būti kartu.. bet gal dar ir nuo dedamo kiekio priklauso. Šiaip ne visad jo turiu po ranka, tai tiesiog maldama avinžirnius įmetu saują sezamo sėklų :) Draugė minėjo, kad labai skanu su kedro riešutais.
    Bet kuriuo atveju, niekad nebandžiau su žalumynais. Visad tokį tradicinį darydavau. Dievinu špinatus, todėl būtinai pabandysiu! Ačiū, už idėją :)

    AtsakytiPanaikinti