2014/05/29

PKS mityba. Ar sveika valgyti vaisius?

 
Vaisių sultys, glotnučiai, salotos, vaisių iškrovos dienos, arbūzas vakarienei, obuolių diena....  panašios mitybos idėjos atrodo iš tiesų sveikai,  juk vaisiuose gausu vitaminų, mineralų, skaidulų ir antioksidantų. Tik čia atsiranta vienas "bet". Vaisių valgyk kiek nori, BET ne tuomet, kai kovoji su PKS.
 
PKS ir fruktozė
 
Vaisiuose yra gausu naudingų medžiagų, tačiau juose yra ir cukraus, tiksliau, fruktozės. O didžiausia bėda yra ta, kad dažnos moters su PKS organizmas nepajėgia atskirti fruktozės nuo sacharozės ir į abu reaguoja vienodai - užkeldamas iki aukštybių insulino lygį kraujyje. Taigi, jeigu stengiames prižiūrėti mitybą ir mėginame išbraukti visus šokoladus ir pyragaičius iš savo meniu, pakeisti pastaruosius vaisiais, deja, nėra gera mintis.

Vaisių GI
 
PKS mitybos pagrindas - kuo žemesnio Glikemijos Indekso (GI) produktai. Tad ir rinkdamosis vaisius turėtumete atsižvelgti į vaisių GI. Geriausia rinktis vaisius, kuriu GI mažiau nei 50. Šiai grupei priklauso obuoliai, kriaušės, beveik visos uogos (ypač laukinės) bei citrusiniai vaisiai. Ties žemo ir vidutinio GI riba balansuoja švieži persikai, abrikosai, nektarinai, kivi vaisiai, bananai bei vynuogės. Iš esmės sunku nubrėžti ribą tarp žemo ir vidutinio GI vaisių, nes tai priklauso dar ir nuo vaisiaus veislės bei sunokimo.
Aukšto GI vaisiams (GI daugiau nei 70) be jokių abejonių priskiriami melionai, arbūzai ir datulės. Kai kuriuose šaltiniuosi priskiriami ir ananasai, papajos bei mango vaisiai.
Turbūt net nereikia minėti, kad sirupe konservuotų vaisių reikia vengti, taip pat derėtų atsargiai rinktis džovintus vaisius, nes nemažai jų taip pat džiovinami mirkyti sirupe arba apvolioti cukruje.
 
Kaip valgyti?
 
Kovojant su PKS visai vaisių atsisakyti tikrai nereikia, tiesiog nederėtų jais piknaudžiauti, o valgant vadovautis keliomis taisyklėmis:
 
1. Rinkites vaisius su kuo žemesniu GI ; Apie tai jau kalbėjome aukščiau, žemesnio GI vaisius ilgiau virškinamas ir tikėtina, kad lėtesnis fruktozės įsisavinimas sukels mažesnes insulin bangas;
 
2. Vaisius valgykite pirmoje dienos pusėje; Tuomet didesnė tikimybė, kad iš fruktozės gauta energija bus tinkamai išaudota ir nenusės kaip nepageidaujami riebalai. Negana to, vakare sukeltas insulin lygis gali išprovokuoti norą kitiems saldumynams;
 
3. Kartu su vaisiumi visuomet valgykite baltymų pvz. saują riešutų;  Baltymai sulėtins fruktozės įsisavinimą ir padės reguliuoti insulino lygius.
 
 
Taip pat noriu priminti, kad vaisius yra maistas! Tad siūlau užuot suvalgius vaisių desertui po pusryčių ar pietų pasiliktį jį užkandžiui po maždaug 3 valandų. Vakare viliojančius vaisius geriau pasilikti pusryčiams ir sumalti juos su riešutais ar selenom į glotnutį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą