2014/04/28

(Ne)nugalimas potraukis saldumynams

 
Mano vyras yra nepataisomas smaližius, šokolado plytelę gali suvalgyti it riekę duonos. O prarijęs visą plytelę jis nė kiek nesigraužia, skirtingai nei taip pasielgusi moteris. Tikra gyvenimo neteisybė.
Nevien moteris su PKS kamuoja nenumaldomas noras kažko saldaus, kažko rūgštaus ar aštraus. O ir nevisi troškimai yra blogai. Vis dėlto, kalbant apie moteris su PKS, tokie nenumaldomi troškimai yra gana dažnas reiškinys, o graužatis pasidavus troškimams neretai didesnė, ypač jei stengiatės maitintis sveikai.  Dėl, regis, nenumaldomo potraukio saldumynams lengviausia apkaltinti siaučiančius mūsų hormonus ir dar kartą savęs pagailėti, tačiau prieš tai reikėtų įvertinti ir kitus faktorius, kurie galimai sukelia tuos troškimus. Juk netgi miego stoka gali įtakoti, kad maistas praranda skonį, kaip ir kelios nežymios klaidos dienos meniu vakare gali priversti traukti šokolado plytelę. 

Potraukį saldumynams gali sukelti:
  • Pernelyg dideli laiko tarpai tarp valgymų. Kaip jau žinome, tarp pagrindinių maistų derėtu valgyti sveiką užkandį, netgi jei dar nespėjote išalkti. Taip palaikyste pastovų cukraus kiekį kraujyje, nes pernelyg nukritęs cukraus reikalauja ko nors saldaus ir greitai.
  • Aukšto GI produktų vartojimas, kurie turi daug cukraus ir mažai skaidulų. Jei valgote baltą duoną, saldžias bandeles, baltuosius ryžius ir kitus aukšto GI produktus (ypač didelėmis porcijomis), jūsų cukraus kiekis kraujyje staigiai pašoka ir taip pat staigiai nukrinta, o tai neilgai trukus sukelia alkio jausmą. Kadangi jau kaip ir pavalgėte, tad dabar, greičiausiai, sieksite deserto.
  • Per mažai baltyminio maisto. Mitybos specialistai ne veltui pabrėžia, kad baltyminių produktų derėtų valdyti su kiekvienu maistu. Baltymai palaiko pastovesnį cukraus kiekį kraujyje ir išlaiko sotumo jausmą ilgesniam laikui.
  • Nepakankamai riebalų maiste. Savotiška riebalų fobija gana dažnas reiškinys tarp "besidietinančių" moterų ir vyrų taip pat. Nors jau kuris laikas garsiai kartojama, kad riebalai yra gerai - jie gerina virškinimą, pailgina sotumo jaumą, stabto staigų cukraus kiekio kraujyje šokinėjimą. Tačiau vistiek atsiranda vartojančių 0% riebalų jogurtus, salotų užpilus, netgi tepamus sūrelius. Tokie 0% produktai daro daugiau žalos nei naudos. Gerai gerai, riebalų gal ir negaunate, nes jie iš ten buvo "išimti". Bet juk vietoj riebalų kažkas turėjo būti įdėta, o įdėta buvo greičiausiai saldiklių ir įvairių cheminių skonio stipriklių, antraip tas 0% produktas būtų tiesiog neskanus ir Jūs jo nepirktumėte. Taigi riebalus reikia valgyti, tačiau derėtų atidžiau pasidomėti kokius ir kaip vartoti.
  • Per mažas suvartojamų kalorijų kiekis. Moksliškai įrodyta, kad suvartojant pernelyg mažai kalorijų organizmas ima gaminti tam tikrus cheminius junginius, kurie tiesiogiai veikia potraukį angliavandeniams.
  • Miego trūkumas įtakoja alkio hormonus ir tai, kaip efektyviai yra deginamos kalorijos.
  • Nepakankamas angliavandenių kiekis. Angliavandeniai yra pagrindinis esamų raumenų maistas, tad jie būtini organizmui, ypač jei aktyviai sportuojate. Apskritai angliavandenių eliminavimas gresia ketoze. Tačiau angliavandenius reikėtų rinktis vertingus - kaip pvz. pilno grūdo produktus.
  • Stresas taip pat gali sukelti trauką saldumynams.
  • Insulino rezistencija, nuo kurios kenčia nemažai moteru su PKS taip pat įtakoja potraukį įvairiems saldumynams ir kitiems angliavandeniams.
Jei esate tikra, kad maitinatės teisingai, kojos nei viena iš aukščiau išvardintų priežčių, tačiau vistiek kamuoja nenumaldomas noras kokių nors išskirtinių produktų, gali būti kad taip organizmas praneša apie tam tikrų naudingų medžiagų trūkuma. Atsimenu pradinėse klasėse būdavo vaikų, kurie mėgdavo nulaižyti kreiduotus pirštus. Kiti nejuokais įsijausdavo. Pasirodo jiems tiesiog trūko kalcio, o organizmas pats rasdavo ko paprašyti tam stygiui kompensuoti.
 
Deja, organizmas ne visada taikliai nurodo, kokių medžiagų jam trūksta. Potraukis saldumynams paprastai atsiranda nuo cukraus kiekių svyravimo, tad efektyviausias būdas potraukį kontoliuoti, kaip jau ne kartą minėta, - palaikyti tolygu cukraus kiekį kraujyje. Taip pat galite mėginti atsekti kokių medžiagų jums trūksta:
 
Chromas - mineralas, kuris padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, tad geriant maisto papildus su chromu galima sumažinti poreikį saldumynams.
 
L-Glutaminas - viena iš amino rūgšių dalyvaujanti baltymų gamyboje. Taip pat stabilizuoja cukraus kiekį.
 
Magnis - labia svarbus elementas yras laikantis dietų ir aktyviai sportuojant. Jis stiprina kaulus ir nervų sistemą. Teigiama, kad jei dažnai troštate būtent šokolado, gali būti, kad jums trūksta šio elemeto. Magnio gausu riešutuose, vynuogėse, razinose, grūduose, kopūstuose, morkose, grikiuose. Daugiausia magnio turi migdolai, ne veltui PKS natūralaus gydymo specialistai rekomenduoja  suvalgyti bent 20 migdolo riešutų kasdieną.
 
O vis dėlto, kaip su savimi susitarti?
 
Jei einate teisingu keliu ir mėginate koreguoti mitybą, bet vistiek kovojate su potraukiu saldumynams prireiks nemažai valios ir pastangų. Kaip su savim susitarti? Netgi jei tie nenumaldomi troškimai užklumpa tik kartą per mėnesį, svarbu juos atpažinti ir mėginti nugalėti. O kaip tai padaryti, manau, kiekviena turi atrasti savo recepta, nors patarimų internete - milijonai.
 
1. Neleiskite cukraus kiekiui svyruoti - valgykite visuomet laiku ir ne rečiau nei kas 3 val, venkite aukšto GI produktų;
2.  Gerkite pakankamai vandens.
Juk organizmo signalai gali būti apgaulingi, kartais alkis painiojamas su troškuliu. Tad pries griebdamasi kokio neplanuoto užkandžio išgerkite bent stiklinę vandens, ar žolelių ar vaisinės arbatos. O gal praeis?
3. Venkite bet kokiu dirbtinių saldiklių ir priduktų su dirbtinai sumažintu riebalų kiekiu.
Dirbtiniai saldikliai joks ne išsigelbėjimas, prie jų įprantama taip pat, kaip ir prie cukraus ir potraukis tikrai ne mažėja.
4. Vartokite geros kokybės maito papildus.
5. Leiskite sau nedidelį kiekį, bet super kokybiško ir kuo grynesnio produkto.
Aš leidžiu sau suvalgyti gabalėlį šokolado. Bet gabalėlį kokybiško juodo šokolado , o ne plytelę pieniško su visokiais priedais. Tikras šokoladas greičiau numalšiną tą potraukį, suvalgote mažiau.
Kai norisi aštriai, saldžiarūgščiai ar rūgšiai - taip ir gaminu. Nepuolu į kiniečių ar indų restoraną, gaminu namie. Leidžiu sau visus natūralius prieskonius. Dar geriau jei poreikį aštriam maistui numalšinu ridikėlių ir gargžgarstės (rukolos) salotomis.
6. Raskite veiklos - mėgiama vaikla gelbėja nuo visko - ir nuo pagundų ir nuo niūrių minčių. Atrastikte užsiėmimą, kuris jums leis užsimiršti.
 
Žinau, kad kovojant su potraukiais dažnai svyra rankos bir pritrūksta ištvermės, tačiau tai tik laikini sunkumai. Priklausomybe saldumnynams, kaip ir bet kuri kita priklausomybe gali būti suvaldyta. Galiausiai, kuomet nauja mityba taps norma, o ne trumpalaikiu eksperimentu, smegenys persiorientos ir organizmas elgsis kitaip. Tik tam reikia laiko. Tad kantrybės ir ištvermės Mums visoms!
 
 
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą