2014/05/05

PKS ir Vitaminas D


Vitaminas D, dar kitaip vadinamas saulės vitaminas, iš tiesų netgi nėra vitaminas, o hormono pirmtakas, be galo svarbus hormonų pusiausvyrai. Pasirodo, kad beveik nei 75 proc. planetos gyventojų trūksta šio vitamino. Ir nenuostabu, nes ne visi gyvename ten, kur saulėtų dienų per metus vidurkis 326 :)
 
Vitamino D trūkumas gali pasireikšti raumenų skausmais, nusilpusiais kaulais ir sąnariais, nusilpusia imunine sistema, nuotaikų svyravimais, polinkiu į depresiją bei mieguistumu. Jei jaučiate vieną ar kelis simptomus, galbūt derėtų apsilankyti klinikose ir išsitirti ar Jums netrūksta Vitamino D.
 
O moterims su PKS šio vitamino trūkumas yra gana dažnas reiškinys, anot tyrimų, kas ketvirta moteris su PKS turi nepakankamą Vitamino D kiekį ir dėl šio trūkumo išsivysto kitas - kalcio trūkumas. Vitaminas D būtinas, kad organizmas įsisavintų kalcį.
 Vitaminas D padeda pastoti
 
Kolumbijos universitete atliktas tyrimas, kurio metu tirtos 13 moterų su PKS. Penkioms iš šių moterų nustatytas Vitamino D trūkumas, kitoms trims - šio vitamino kiekis prieš tyrimą buvo arti žemiausios ribos. Visoms 13-kai tyrimo dalyvių buvo paskirtos Vitamino D indikacijos bei kalcio papildai.
 
Iš 9 tyrime dalyvavusių moterų, kurių ciklai iki tyrimo buvo nereguliariūs, septynioms pavyko sureguliariuoti ciklus, dvi pastojo. Tyrimo autoriai teigia, kad kalcio trūkumas neigiamai veikia folikulų augimą.  (Thys-Jacobs S, Donovan D, Papadopoulos A, Sarrel P, Bilezikian JP. Vitamin D and calcium
dysregulation in the polycystic ovarian syndrome. Steroids 1999 Jun;64(6):430-5.)
 
Vitaminas D ir anstsvoris
 
Kitas tyrimas buvo atliktas su 100 moterų su PKS, kurios turi daugiau ar mažiau viršsvorio. Pusei moterų buvo paskirta medformino, kitai pusei - medformino + Vitamino D bei kalcio indikacijos.
 
Po 6 mėnesių pastebėta, kad antrosios grupės moterys ne tik numetė daugiau svorio, bet ir jų ciklai tapo reguliaresni, folikulai dažniau subręsdavo, o androgenų kiekis kraujyje sumažėjo.  Vis dėl to, rezultatų skirtumas tarp šių dviejų grupių nebuvo toks didelis, kad būtų tyrimas laikomas nenuginčijamai įrodytu.
 
Kita vertus, yra nemažai įrodytų eksperimentų, kad Vitaminas D teigiamai veikia insulino rezistenciją bei mažina ląstelių uždegiminę riziką. Taip pat įrodyta, kad žmonių, kurių Vitamino D kiekis yra pakankamas, rizika susirgti diabetu 40 proc. mažesnė.
 
Kaip gauti Vitamino D
  
Šio vitamino organizmas pats negamina, tačiau galite pagelbėti jam valgydamos maisto turtingo Vitaminu D bei kalciu. Laukinė lašiša rekomenduojama kaip vienas super produktų, taip pat tinka  kiaušinių tryniai bei įvairios lapinės daržovės. Neapsigaukite  dėl pieno produktų, juose kalcio nėra tiek, kiek mums nuo mažens mokė reklama (apie pieno produktus jau kalbėjome čia). Sausi pusryčiai spalvinguose pakeliuose taip pat nėra geriausias pasirinkimas.
 
Puikus būdas gauti Vitamino D - saulės vonios. Tai jokių būdu nereiškia, kad reikia nuo ryto iki vakaro vartytis ant pievutės, pakanka vos 15 min kas dieną. Žinoma, tai priklauso nuo gyvenamos vietos, nes tai gali būti sunku įgyvendinti dėl oro salygų.
 
Tik neskubėkite bėgti į vaistinę tablečių! Su šiuo vitaminu derėtų elgtis atsargiai ir pačiai sau pasiskirti jo nederėtų, nes Vitamino D perdozavimas gali sukelti kalcio perdozavima, kas gali grėsti įvairiais širdies ir kepenų susirgimais, kaip pvz akmenų susidarymas, ir dar daug nemalonių dalykų. Taigi derėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją ir paprašyti kraujo tyrimo nustatyti Vitamino D lygį ir paprašyti gydytojo paskirti maisto papildų, jei to reikia.
 

2 komentarai:

  1. Tikrai naudingas straipsnis, net nebūčiau pagalvojusi, kad vitamino D trūkumas gali trukdyti pastoti. Dėl to svarbi visavertė mityba, vitaminai ir papildai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kiek gero tas vitaminas d gali duoti! Tikrai manau reikia nuolat prisiziureti ir jei truksta isgerti papildomai

    AtsakytiPanaikinti