2014/04/15

Apie vandenį

Ką geriate? Rytas, ne vien amerikietiškuose filmuose, dažnai prasideda nuo dubenėlio sausų pusryčių su pienu ir puodelio kavos pakeliui į darbą. Dar vienas puodas kavos jau darbe - atsibudimui. Šalia kompleksnių pietų jau turbūt nesiūlo kompoto, jį nukonkuravo cocacolos. Na, o jei griežtai pasisakote prieš burbuliukus, geriate tetrapako sultis, tačiau, kad ir koks vaisius ant pakelio puikuojasi, iš sulčių negaunate jokios naudos.

 
 Gerti reikia v a n d e n į, tačiau, esu tikra, kad ir pačios tai puikiai žinote. Todėl iki šiol nerašiau temutės apie vandenį ir jo naudą, o ir dabar pasistengsiu neišsiplėsti ir nesikartoti, tiesiog noriu trumpai priminti apie vandens svarbą ir pasidalinti keletu atradimų, "pagerinto" vandens receptų.  
Vandens nauda
 
Vandens reikia išgerti bent 1,5 litro per dieną (tikslų rekomanduojamo vandens kiekį pagal ūgį ir svorį galite nusistatyti čia). Vanduo yra būtinas visai organizmo veiklai, juk mūsų kūna sudaro 70 proc vandens. Vanduo perneša maistingąsias medžiagas į kitus organus, mažina nuovargį, teikia energijos ir slopina alkį, gaivina ir puoselėja odą,  vanduo reikalingas normaliai širdies ir kraujagyslių veiklai. Tikiu, kad daugiau vardinti nereikia. Informacijos apie Vandens nauda apstu, ir galite būti tikri, kad tai nėra vien maisto pramonės reklaminė kampanija.
Dėl vandens naudos, esu tikra, klausimų nekyla. Tačiau tikuosi bus įdomu sužinoti, kaip vanduo veikia moters su PKS organizmą;
  • Užkerta kelia uždegimams; Vanduo valo organizma nuo toksinų ir oksidantų bei kitų keknsmingų medžiagų.
  • Reguliuoja svorį ir medžiagų apykaitą;
  • Didina energiją;  Moterys su PKS dažnai jaučia nuovargį, o nuovargio dydis proporcingas suvartojamo vandens kiekiui. Jei vanduo organizme nukrenta 5 proc, tai gali sukelti 25- 30 proc energijos stygių.
  • Mažina kraujospūdį;
  • Dehidtratacija (vandens stygius) gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą; Mokslininkų įrodyta, kad nepakankamas vandens kiekis organizme tiesiogiai susijęs su insulin rezistencija, o taip pat yra tyrimų, kad vandenst stygius neigiamai veikia estrogeno gamybą.
  • Reguliuoja hormonų lygius; Žinome, kad kepenys atlieka labia svarbų vaidmenį hormonų gamybos ir palaikymo procesuose, pakankamas vandens kiekis leidžia kepenims netrikdomai atlikti funkcijas.
  • Su vandeniu įsisavinamos naudingos medžiagos;
  • Vėžio prevencija; Sietlo universiteto mokslininkai paskelbė, kad moterys, išgerenčios mažiau nei 2 stiklines vandens per dieną, turi padidintą riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu.
  • Galiausiai vanduo neturi kalorijų ir mažina apetitą, kas itin svarbu jei kovojate su antsvoriu.
Vandens "receptai"
 
Dviračio išradinėti neverta. Vanduo yra vanduo, tačiau vis dėl to, nederėtų jo gerti tiesiai iš krano (nebent turite savą grežinį ir vandenį kartą per metus ar du tiriate, ir tikrai žinote, kad jis atitinka visas geriamo vandens normas). Krano vanduo neretai prisotintas chlorino, kuris įtakoja kiaušidžių veikla ir , įrodyta, gali įtakoti ciklo trukmę. Apie kitus chemikalus, randamus vandenyje net nevarta išsiplėsti. Geriausia tiesiog įsitikinti, kad vanduo, kurį geriate yra saugus. Tad rinkites filtruota vandenį, nesvarbu ar vandens filtą įsirengiate tiesiai ant virtuves čiaupo. naudojate britta filtrus ar renkates pirkti vandeni buteliuose. Visi variantai tinkami. Beje, virinamas vanduo nepavirsta "sveiku" jei virinate vandenį iš krano.
 
Detoksikuojantis vanduo
 
Vandens gėrimas, jei dar netapo, tai turi tapti įpročiu. Galvokite, skaičiuokite, kiek vadens išgeriate per dieną. Nešiokites su savimi buteliuką vabdens, ant darbo stalo pasistatykite stiklinę vandens ir nuolat gurkšnokite. Žinoma, jei nesate įpratusi vandens išgerti daug, saves neprievartaukite, nes per daug vandens irgi nežada nieko gero.
 
 
Mano kolegė turėjo rimtų sveikatos problemų dėl to, kad, pasak jos, ji nemėgsta vandens. Moteris jau perkopusi 50 metų, bet nesusilaikydavo po pietų neišgėrusi gaivaus gėrimo skardinės, netgi jei gerdavo vad. zero.
 
Pasiūliau jai gerti vandenį su citrina, ar įmesti gabaliuka imbiero. Vanduo gauna šiek tiek skonio, o ir naudos ne tik nepraranda, bet dar ir padeda valyti kepenis. Jokiu būdu neskaninkite vandens cukrumi, tačiau jei norisi sveiko gėrimo su skoniu, siulau išmeginti į ąsotį vandens įmesti nakčiai:
  • Citrinos (galite paeksperimentuoti ir įmesti greipfruto ar apelsino griežinėlių);
  • Šviežių mėtų - mėtos suteikia saldumo pojūtį, bei gerina virškinimą;
  • Agurko griežinėlių, kuris tik pagerins antipksidacines vandens savybes;
  • Gabalėlį imbiero šaknies, kuri puikiai valo organizmą bei gerina virškinimą;
Turbūt žinote, kad sultys jau yra laikomos maistu, tad jei kovojate su nereikalingu svoriu, sulčių kiekį reikėtų riboti, netgi jei spaudžiate natūralias sultis. Taip pat moterims su PKS vaisius siūloma valgyti pirmoje dienos pusėje, dėl vaisiuose esančios fruktozės. Jei norite pasimėgauti vakare ekperimentuokite su vandeniu, suteikite jam daugiau skonių. Mano paskutinis atradimas - detoksikuojantis vanduo (1,5 -2 l) su braškėmis (4), citrina (1) ir cinamonu (1aš). Kitas išmėgintas gėrimas -  vanduo su mėtomis, agurku ir citrina.  Ateityje ketinu paeksperimentuoti su obuoliu ir cinamonu, apelsinu ir cinamonu, agurku ir krapais. Tokius vandens gėrimus geriausia užsipilti iš vakaro, stiklinę išgerti ryte ir prisipilti buteliuką į darbą. Vaisiai vandenyje neturėtų mirkti ilgiau nei 24 valandas, ypač jei naudojote obuolius, braškes ar kitas uogas. Atminkite, kol nepridedate cukraus ar kokio labai cukringo vaisiaus (kaip pvz arbūzas, kurio deretų apsritai vengti su PKS, deja) - šie gėrimai sveikiausia alternatyva vaisių sultims. Tad galvokime, ne tik, ką valgome, bet ir, ką geriame.  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą