2014/03/04

Geriausias vaistas - miegas

Šiąnakt kaip reta blogai miegojau. Užėjo audra su kruša, žaibais ir griaustiniais. O kur dar šunų dainos.... Žožiu, prablūdijau pusę nakties, o į darbą vistiek teko 6 val. ryte keltis. Jaučiuosi tragiškai: veidas tarsi dega, tuo pat metu purto šaltis ir muša karštis, jaučiuosi alkana, bet vos ką suvalgius apsunkstu ir dar labiau prie žemės traukia.
Esu tikra, kad tokius neišsimiegojimo simptomus teko patirti, įtariu net ne kartą, ir nieko čia naujo. Tad kodėl apie tai rašau?

Jau seniai norėjau prašyti kokią įtaką hormonams daro išsimiegojimas. Apie tai, kad miegoti per naktį reikia bent 8 valandas, esu tikra, girdėjot ne kartą. Miegas gerina savijautą bei išvaizdą. Miegas gydo patamsėjusius paakius, nuvargusią odą ir t.t.  Nesikartosiu, bet norėčiau pridurti, kad miegas padeda išlaikyti hormonų pusiausvyrą.
 
Darbo valandų pavėlinti greičiausiai nepavyks, bet savo pelėdos prigimtį mėginsiu prigęsinti. Manau, ne man vienai vakaras yra metas sau. Suplovusi indus po vakarienės, iškabinusi skalbinius mielai leidžiu laiką tai šmirinėdama internete, tai nerdama eilinę servetėlę ar tiesiog maigydama TV pultelio mygtukus. Dažnai laikas sau turi savybę bėgti kur kas greičiau nei laikas, tarkim, skirtas lyginimui. Atsipeikėju, o jau po vidurnakčio, keltis teks po 6 valandų, iki rekomenduojamų 8 valandų miego niekaip neištempiu.
 
Pateikiu trumpai priežastis, kodėl stengsiuosi į lovą eiti anksčiau:
 
1. Miego trūkumas mažina mitybos efektyvumą. Tyrimais įrodyta, kad miegant mažiau nei 6 valandas alkio hormonas grelinas nemenkai šokteli ir sukelia alkio jausmą. O smegenys žino, kad greičiausias alkio malšinimo būdas - cukrus. Tad nieko nuostabaus, kad neišsimiegojus atsiranda didžiulis potraukis saldumynams.
2. Miego trūkumas padidina riziką išsivystyti gliukozės toleravimo sindromui, moterims su PKS ta rizika ir taip yra padidėjusi.
3.Miego stoka įtakoja streso hormono kritosolio lygius. Miegant bent po 8 valandas kritosolio lygis dienos pabaigoje nukrenta iki minimumo, dėl miego trūkumo, kaip parodė tyrimai, šio hormone mažėjimas sulėtėja net 6 kartus. Atsiranda rimtesnių miego sutrikimų rizika, kas atsiliepia ir insulino rezistencijai.
4. Slopinama imuninės sistemos funkcija. Miego trūkums silpnina organizmą ir jo atsparumą įvairioms bakterijoms ir infekcijos, tačiau dar daugiau - ilgalaikis miego trūkumas gresia ir psichologiniais sutrikimais.


Šią akimirką miegas man iš tiesų atrodo, kaip pats geriausias vaistas. O ir nekainuoja nieko. Negalėčiau sau leisti miegoti kas dieną iki pietų, o ir savaitgalį pusę dienos praleisti lovoje tiesiog gaila, tad mano planas - atsisakyti vieno kito filmo vakarais, knygas palikti atostogoms ir keliauti į lovą anksčiau.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą