2014/02/26

PKS: kodėl nekrinta svoris


Turbūt visos be išimties antsvorio turinčios moterys iš vaisingumo specialistų bent kartą išgirdo patarimą - mesti svorį. Gaila, bet retas gydytojas pataria, kaip tai padaryti. Moterys griebiasi vienos iš daugybės dietų. Kas atsisako angliavandenių, kas riebalų, kas mėgina nevalgyti po 18 val. vakaro ir t.t. ir pan. Vienoms pavyksta numesti kelis kilogramus, bent trumpam, kitoms - ne. Kiekvieno organizmas skirtingas ir nepamirškime kokia meškos paslaugą metant svorį daro PKS.


Asmeninė patirtis
 
Paauglystėje mano gydytoja PKS diagnozės nekonstatavo, tesiog pasiūlė vartoti kontraceptines tabletes ciklams sureguliuoti. Per porą metų džiaugiausi reguliariais ciklais, tačiau gavau ir kitą dovana - plius 10 kg, o nustojus gerti kontraceptines tabletes kilogramai toliau sėkmingai augo.

Niekad nebuvau didelė smaližė ar besotė, tad kaltinau pasikeitusį gyvenimo būdą, studentavimui būdingas bemieges naktis ir vakarėlius bei dar velniai žino ką. Kai ryžausi kažko imtis iš 62 kg aštuoniolikmetės buvau išsaugusi į 86 kg., 25 metų amžiaus statinaitę (ūgis 173 cm). Dietologės svarstyklių parodymai mane tiesiog sukrėtė, buvau pasiryžusi sumokėti bet kokią kainą už tą mitybos planą, kuris mane išgelbės nuo tolesnio tinimo. Plano skrupulingai laikiausi ilgai ir skausmingai, tačiau po poros mėnesių svarstyklės visai nedžiugino - nukrito vos keli kilogramai. Tuo tarpu gydytoja kraipė galvą, kad aš simuliuoju, kažką ne taip darau. O aš pykau ant brangininkės dietologės, kad tas mitybos planas nieko vertas, nes dar ir berti veidą pradėjo, nors niekad neturėjau bėdų dėl to, o ir maistui neesu alergiška. Dietologę mečiau jau vien už jos nepasitikėjimą, o vėliau ne kartą mėginau laikytis įvairių dietų, tačiau veltui, nes nukritę kilogramai grįždavo, regis, per naktį. Ėmiausi sporto, iš valgiaraščio jau seniai buvo išbraukti tortai, gazuoti gėrimai, bandelės ir kiti visuotinai pripažinti figūros kenkėjai. Geriausia, ką pavyko pasiekti - svoris neaugo, tačiau ir nekrito. Aš niekaip negalėjau suprasti, ką darau ne taip.

Insulino vaidmuo PKS

Tik pradėjusi domėtis natūraliu PKS gydymu supratau kodėl mano kova su svoriu buvo bevaisė. Iš esmės imtis bet kurios dietos yra tas pats, kaip  sirupu nuo kosulio gydyti ligonį, nepriklausomai ar jam skaudą gerklę ar koją. Tikimybė pataikyti yra.

Ką derėtų žinoti, kad ir čia mums koją kiša insulinas. Insulinas yra baltyminės kilmės hormonas, kurį išskiria kasos β-ląstelės. Jis padeda gliukozei patekti į raumenis, riebalinį audinį, kepenis, reguliuoja ir mažina gliukozės kiekį kraujyje.

Tyrimais įrodyta, kad moterų su PKS β-ląstelės išskiria daugiau insulino nei reikia gliukozei įsisavint. Tad likęs insulinas nusėda organizme riebalų pavidalu.Nors moterims su antsvoriu insulino perteklius nustatytas žymiai dudesnis, tačiau ir lieknoms moteris su PKS būdinga ta pati β-ląstelės disfunkcija. (1)

Dar liūdnesnė situacija jeigu jau turite nustatytą insulino rezistenciją, kas reiškia, kad organizmas reikalauja vis didesnių kiekių insulino, kuris nesunaudojamas virsta riebalais bei kelia testosterono lygius. Nesistengiant valdyti šio sutrikimo ateityje gresia antro tipo diabetas.

Lėta medžiagų apykaita

Nustatyta, kad moterų su PKS medžiagų apykaita lėtesnė (2) . Mokslininkų teigimu, moterys be PKS per dieną turėtų suvartoti maždaug 1868 kalorijas, su PKS - tik 1445 kalorijas, o turinčios insulino rezistenciją dar mažiau. 
Taigi dėl lėtos medžiagų apykaitos turėtume valgyti mažiau, tačiau kaip su alkiu? Kodėl moterys su PKS kone nuolatos jaučia alkį?

Alkio jausmas ir hormonai

Moterys su PKS, ypač turinčios svorio problemų jaučia kone nuolatinį alkį. Ir čia kalti hormonai.
Yra daugybė hormonų reguliuojančių apetitą, kurių sutrikimai ir lemia nuolatinį alkio jausmą. Vienas iš alkio hormonų yra 1999 metais atrastas Grelinas, kurio sutrikimus moterų su PKS organizme tyrinėjo Australijos mokslinkai. Jie nustatė, kad šio hormono trūkumą moterų su PKS organizme, tad jos jaučiasi mačiau pasisotinusios.

Yra teiginių, kad insulino lygių kontrolė gali pagelbėti suvaldyti ir alkį, deja, tai tiesa tik iš dallies. Italijos mokslinikai iškėlė hipotezę, kad moterų su PKS organizme insulino lygis yra atvirkščiai proporcingas grelinui, tad kuo daugiau insulino išskiriama, tuo alkanesnės jaučiamės. Tačiau ši proporcija negalioja antsvorio turinčioms moterims be PKS.

Kitas hormonas - cholecystokininas (CKK) - išskiriamas virškinamajame trakte valgant. Jis sulėtina virškinimo procesą ir tarsi duoda signalą apie sotumą, gelbėdamas dozuoti suvartojamo maisto kiekius. Šio hormono sumažėjimas gali įtakoti persivalgymą. Yra tyrimų, kad CKK mažėjimą gali įtakoti padidėjęs testosteronas.

Smaližėms bus įdomu sižinoti, kad cukrumi ir kitais saldumynais maitinamas beta-endorfinas. Kai kurie žmonės yra labai jautrūs beta-endrofino svyravimams, jie jaučiasi blogai kol nesuvalgo ko nors saldaus. Kai kurie tyrimai rodo, kad moterų su PKS beta - endorfinas gali itin jautriai reaguoti į gliukozę, taigi tikimybė susirgti priklausomybe nuo saldumynų didesnė. Negana to, beta - endorfinas dalyvauja menstruacinio ciklio reguliavime, taip pat gali įtakoti liutenizuojančio hormono (LH) lygius.

Vis dėlto, hormonų veikla šioje srityje yra itin sudėtinga ir nėra iki galo išaiškinta ir aprašyta. Iš to, kas yra žinoma, daroma išvada, kad valdyti alkį padeda pilnavertė mityba:
  • Neeiliminuoti nei vienos maistinių medžiagų grupės ir leisti hormonams efaktyviai veikti;
  • Vengti perdirbtų angliavandenių ir cukraus, kurie gali sukelti staigų hormonų šuolį;
  • Vartoti pakankamai skaidulių, lėtinančių naudingų medžiagų įsisavinimą;
  • Vengti chemikalų ir priedų galinčių įtakoti hormonų veiklą;
  • Vartoti pakankamai riebalinių rūgšių užtikrinančių gerą ląstelių ir hormonų sąveiką;

Savęs ir savo PKS pažinimas

Mano pries tai aprašyti faktoriai greičiausiai nenuteikia pernelyg optimistiškai, tačiau siekiau tikrai ne to. Numesti svorio tikrai įmanoma! Tiesiog kiekviena esame skirtinga, kiekvienos PKS yra kitoks, tad greičiausiai jums netiks draugės dietos planas ar dietologės copy paste.
Yra labai svarbu save pažinti ir stebėti, o PKS mityba yra ne kas kita kaip sąmoningas valgymas. Apie tai kalbėsiu daug ateityje.
 

6 komentarai:

  1. Kuo toliau tuo įdomiau. Laukiu kiekvieno naujo straispnio pasirodant. Tik va dar nelabai man iki galo aišku kaip viskas turėtų būti. tikiu, kad aiškės pamažu. Norėtūsi dar ir tavo asmeninės patirties, ką būtent pakeitei mityboje :) pvz kaip dabar atrodo tavo dienos meniu (aišku jei tai nėra labai asmeniška)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai nuoširdžiai džiaugiuosi, kad patinka ir tinka. Tikiu, kad bus ir naudos.
    Jokios paslapties nera - savo asmenine patirtimi mielai pasidalinsiu, tikrai be nutylėjimų. Ir būtinai papildysiu receptų skyrelį bei paruošiu pavyzdinį dienos ar savaitės meniu.
    Šiandien pusryčiams gėriau banana, kivi ir salotos lapu glotnuti (as labia juos pamegau, malu bet ka ka turiu), priespieciams pilno grudo duona su avokado uztepele, pietums bus pilno grudo makaronai su maltos jautienos padazu. O vakarienei, greiciausiai, tuno salotos, nes siandien grisiu veliau, tad nebus kada gaminti :)
    Irt as pati viska daraumazais zingsniukais, geriu maziausiai 2 litrus vandens, stengiuosi iki 3 per diena pritemti, kavos ir pieno produktu savo nuostabai gana lengvai atsisakiau, vaisius valgau tik pirmoj dienos pusej .
    Kad labia neissiplesciau komentaruose - einu paruosiu keleta receptuku :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. satke28/3/14

    Koks puikus blog'as! Džiaugiuosi atradusi, nes visos čia aprašomos temos man aktualios. Kol kas domėjausi savarankiškai rankiodama informciją iš šen bei ten puslapiuose anglų ir rusų kalbomis. O čia taip patogiai viskas viename. Ačiū, kad dalinies!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už gerą žodį. Kad yik mums visoms į naudą būtų. Svarbu nusiteikti pozityviai ir nepasiduoti pusiaukelėje :)

      Panaikinti
  4. Rimgailė4/11/15

    Vertas dėmesio tikrai Jūsų blog'as. Aš, kaip tik šiuo metu galvoju apie kontraceptines tabletes ciklui sureguliuoti. Tad įdomu buvo skaityti šį įrašą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pripažinsiu buvau visada smaližė, ir tuo pačiu mėgstu sūriai valgyti. Todėl man didelė problema buvo atsisakyti visų saldumynų, čipsų ir kitų blogų užkandžių bei persiprogramuoti jų nevalgyti tiesiog, nes tai yra šiukšlės mano kūnui bei nemaistingos medžiagos, kurios kenkia ne tik svoriui, bet ir organizmui. Todėl labai padėjo ne tik noras turėti sveiką kūną, bet ir tai, kad pagaliau įsigijau normalias elektronines svarstykles, kurios rodė svorį normaliai, gramais. Taip pat saldumynų atsisakyti padėjo chormo tabletės, kadangi kai mes norime saldaus, reiškia mūsų organizme yra mažai chromo :) ir šiaip visokie proteinai padėjo, nes jie saldūs :)

    AtsakytiPanaikinti