2014/02/27

Odė avokadui

 
 
Galiu drąsiai sakyti, kad avokadas, yra vaisius (taip, tai yra vaisius), kurį atradau ir įsimylėjau iš naujo. Jis prisotintasorganizmui reikalingų gerųjų omega -3 riebalų, o taip pat gerina medžiagų apykaitą, tirpdo riebalų perteklių ir dar daug daug kitų avokado gerųjų savybių yra įrodyta ir aprašyta daugybėje šaltinių (1,2,3). Tik pasistenkite nesumenkinti avokado duodamos naudos aptepdamos jį riebiu majonezu ar įdarydamos aibe kitų produktų. Didžiausia paslaptis - natūralumas, kuo natūralesnis produktas, tuo geriau. Kad būtų skanus vienas, be priedų, avokadas turi būti prinokęs - spaudžiant turi jaustis minkštumas, kauliukas lengvai išsiimti ir lengvai leistis minkomas šakute. Neretai tenka avokadą panokinti ant palangės -  tik atsargiai, nes vos prinokęs, per dieną dvi jis tampa pernokusiu. 

Prinokisį avokadą aš labai skaniai valgau vieną, su šlakeliu citrinos sulčių. Jei neturiu laiko pasigaminti maisto į darbą, tiesiog nusinešu avokadą, kurį perpjovus ir išėmus kauliuką pasičepsėdama skobiu šaukšteliu.  Mano vyras mėgsta ant stambių avokado griežinėlių užsipilti ne tik citrinos, bet dar ir trupitį tyro alyvuogių aliejaus ir druskos (niekaip neatpratinu jo nuo sūdymo).
 
Avokado ir bananų glotnutis
 
Kiekvieną rytą pradedu glotnučiais, o šis atstoja ir pusryčius, ir priešpiečius. Sumalu, priklausomai nuo dydžio, pusę ar visą avokadą kartu su bananu ir sauja špinatų. Jei neturiu po ranka špinatų pakeičiu juos kitais žalumynais - salotų lapais ar keliomis pertražolių šakelėm. Taip pat pilu geriamo vandens tirštumui reguliuoti.
Šis kokteilis vienas mano mėgiamiausių, tik patariu gerti iš karto, nes ir avokadas, ir bananas turi savybę pastovėję keisti spalvą.
 
Avokado užtepėlė
 
Labai paprastas, sveikas ir sotus užkandis, o gal net visi pietūs. Prinokusį luptą avokadą sutrinu šakute su aliejumi ir citrinos sultimis ir užtepu ant pilno grudo duonos. Jei nešuosi su savimi - labia patogu ant viršaus dar uždengti salotos lapu - lengviau supakuoti :) Skonio paįvairinimui ir dekoracijai užtepėlę kartais pabarstau moliūgų ar saulėgrąžų sėklomis, linų sėmenimis.
 
 
 


 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą