2014/02/25

PKS mityba: nevaisingumo gydymas maistu
















Vienas dažniausių ir labiausiai erzinančių patarimų, kurį išgirsta nesėkmingai mėginančios pastoti poros - "užsimiršti ir negalvoti". Klausimas, ar įmanoma tai įgyvendinti, ypač jei bandote jau ne vienerius metus. Kita paguodžianti frazė : "Moterims su PKS pasitaiko ir vaisingų ciklų". Pastarasis teiginys yra teisingas, tačiau ne ką mažiau erzinantis.

Jei dar nepasiryžote kreiptis pagalbos į gydytojus,  pamėginkite savo organizmui pagelbėti sulaukti to vaisingo ciklo. Bloga žinia ta, kad stebuklingos piliulės nėra. Tiesą pasakius, nėra ir vaisų, gydančių sindromą, tačiau įmanoma suvaldyti PKS simptomus ir nugalėti nevaisingumą.

PKS gydymas maistu

Esu tikra, kad nereikia pasakoti apie sveikos mitybos naudą. Tad toliau pateiksiu tik kelis punktus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmėsį kovojant su PKS ir nevaisingumu.
  • Griežtas ne greitam maistui;
  • Vartoti kuo daugiau neapdirbtų produktų; Visiems žinoma, kad neapdirbtas obuolys turi daugiau naudingų medžiagų nei obuolių sultys ypač jei jos iš pakelio. Stenkitės rinktis kuo mažiau apdorotus produktus.
  • Vartoti organinius produktus ir vengti genetiškai modifikuotų; Kažkam gali pasirodyti gana sudėtinga ir kišenę paplotinanti užduotis, tačiau patikėkite, chemikalai ir įvairus sintetiniai priedai Jūsų hormonams tikrai ne į naudą. Yra tyrimų, kad kai kurie chemikalai ardo ir taip jautrią mūsų hormonų pusiausvyrą, kai kurie jų veikia kaip "hormonų mėgžiotojai". Dėl šios priežasties reikėtų iš valgiaraščio išbraukti sojos produktus, o jei negalite rinktis organiškos vištienos, jos vartokite mažiau ir įtraukite į meniu daugiau žuvies.
  • Riebalų kontrolė; Jokių būdu nereikia atsisakyti visų riebalų, nes riebalinės rūgštys yra gyvybiškai svarbios. Tačiau derėtų atskirti nesočiuosius riebalus nuo sočiųjų ir vartoti juos atitinkamai. Omega 6 ir Omega - 3 yra bene svarbiasios nesočiųjų riebalų grupės, kuriomis būtina aprūpinti organizmą. Omega 6 riebalų paprastai gauna pakankamai iš aliejų, o omega - 3 riebalų gausu lašišoje, tune, įvairiose sėklose bei graikiniuose riešutuose. Kita rūšis - sotieji riebalai, kurių gauso raudonoje mėsoje, riebiuose mėsos ir pieno produktuose bei tirštuose aliejuose. Šių suvartojimą reiketų riboti, jie neturi sudaryti daugiau nei 10 proc. maistinės vertės.
  • Daug skaidulų; Skaidulos lėtina maisto įsisavinimą, tad cukraus kiekis kraujyje išlieka stabilenis, taip pat jos yra būtinos optimaliam hormonų išsiskyrimui. Pakankamai skaidulų yra vaisiuose ir daržovėse, bet tik vartojant juos neapdorotus.
  • Teisingi angliavandeniai; Bandeles, batonus ir balta duoną reikia griežtai pakeisti pilno grūdo kepiniais. Taip pat nemažai teisingų anglevandenių gauname su ankštinėmis ir kitomis daržovėmis bei riešutais. 
  • Glitimo kontrolė;
Apie maistą kalbėsime dar nemažaim, bet be teisingos mitybos yra dar keli dalykai, į kuriuos reikia atkrepti dėmėsi:
 
Stresas veikia mūsų hormonus, gali įtakoti ne tik vaisingumą, bet ir svorio augimą bei insulino rezistenciją. Streso reikia vengti visais įmanomais būdais.
 
Sportas - būtina sveikesnio gyvenimo dalis. PKS specialistai nesusitaria ar geriau minti kardio treniruoklį, kilnoti svarmenis ar išsidūkti grupinėje treniruotėje. Tad aš asmeniškai renkuosi kombinaciją visko - pagal nuotaiką. Faktas yra tas, kad kartą per savaite pavedžioti šunį ne gana, kovojant su PKS sportuoti reikia bent 30 min, bent 5 kartus per savaitę.   
 
Numesti svorio jei reikia;  Žinau, kad ne vienai apkūnesnei motiai patys vaisingumo specialistai liepe mesti svorį, nes net vos keli  nukritę kilogramai gali gražinti ovuliaciją! Idealiu KMI vaisingumo specialistai laiko 25.
 
Sumažinti insulino rezistenciją gali tik sveikas gyvenimo būdas, ko ir siekiame.

Vartoti maisto papildų ir vitaminų, tačiau jokių būdu nederėtų jų skirtis savarankiškai. Folio rūgštį turbūt vartoja visos planuojančios, o taip pat sklinda legendos ape šalavijo arbatą, apie ananaso valgymą, ir dar aibę homeopatinių preparatų. Bet apie tai - kitą kartą.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą