2014/02/28

Gauruota PKS pusė


Aš manau, kad skaudžiausias PKS simptomas yra nevaisingumas, tačiau apie tai niekas nežinos, jei niekam nesakysite. Jei turite antvorio, nuolatinė kova su juo taip pat gadina gyvenimą, tačiau su šia bėda susiduria ir moterys be PKS. Dar viena itin nemaloni PKS "dovanėlė" -  padidėjęs kūno plaukuotumas, kuris gali neigiamai veikti pasitikėjimą savimi ir moteriškumą. 
 
Dėl padidėjusio plaukuotumo taip pat kalti hormonai: pernelyg dideli išskiriamo insulino kiekiai duoda siganą gaminti daugiau testosterono, kuris skatina vyriško tipo plaukuotumą. Taigi būtina kontroliuoti insulino lygius teisinga mityba.

Kūno plaukuotumas, žinoma, priklauso ir nuo gymio tipo. Kai kurios moterys, kaip pvz lotynų amerikietės, ir be padidėjusio testosterono kovoja su nepageidaujamais plaukeliais ant viršutinės lūpos, smilkinių srityje ir t.t.
PKS plaukeliais "apdovanoja" ne visas moteris vienodai, naudojami 4 laipsniai plaukuotumui apibūdinti:
Vis dėl to, net jei esate viena iš tų laimingųjų, kuri pincetą naudoja vien antakių pešiojimui, džiaugtis neskubėčiau, nes esate rizikos grupėje. Turbūt girdėjote ir iš gydytojų, kad hormonų tyrimai trumpai "galioja" t.y. su PKS hormonų nestabilumu, jie keičiasi greičiau nei galime įsivaizduoti. Ligą ingoruojant, niekada negali žinoti, kada ji paūmės.
 
Netgi jei testosterono tyrimas neviršija maksimalios normos, tačiau yra šiek tiek pakilęs, jau galite pastebėti nemalonių požymių. Pati esu gyvas to įrodymas. Nors su PKS simptomais gyvenu nuo paauglystės, gauruotoji pusė ėmė reikštis tik dabar, tad veikti imuosi jau šiandien.
 
Ką daryti
 
Jei turite padidėjusio plaukuotumo problemą , esu tikra, kad atradote būdus, kaip naikinti nepageidaujamus plaukelius. Džiugu, kad šiais laikais yra kitų būdų nei vien mojuoti skutimosi peiliuku. Tačiau galvos skausmas išlieka, nes plaukeliai atauga nuolatos, tiesa? 
 
Gydytojai gali paskirti gydymą vaistais, tačiau vaistai dažniausiai skiriami 3-4 laipsnio plaukuotumui gydyti ir tik atradus aiškų hormonų disbalansą.
 
Kitas būdas - teisinga mityba, kuria, ir vėlgi, kontroliuojame insulino lygius ir mažiname testosterono kiekį.  Vartojame kuo žemesnio gliteminio indekso produktus, kad išvengtume staigių insulin šuolių. Itin svarbu aprūpinti organizma Omega3 riebalais, kurių itin gausu linų sėmenyse, lazdynų riešutuose, lašišoje ir kitoje žuvyje. Su maistu gauti pakankamai skaidulų 
 
Tiesa, štai dar viena priežastis atsisakyti pieno - yra tyrimų, kad piene esantis IGF-1 hormonas turi įtakos plaukuotumui, kaip, beje, ir pigmentinių dėmių atsiradimui. Tad vietoj stiklines pieno siūlau rinktis mėtų arbatą, nes pastaroji turi savybę mažinti testosterono, tik nesitikėkite rezultato po savaitės. Aš auginu du didžiulius vazonus mėtų ir jau imu skabyti šių metų lapelius arbatai ir glotnučiams.
 

2 komentarai:

  1. Anonimiškas13/10/14

    Man padėjo plaukų šalinimo procedūros Aleksandrito lazeriu. Jos nepigios ir gana skausmingos, bet tikrai geros. Rekomenduoju! Gal kiti lazeriai irgi gali pagelbėti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man tai plaukuotumas yra viena didžiausių problemų. Plaukelia auga labai tamsūs ir kieti, todėl su jais labai sunku kovoti. Manau, kad reikėtų ir man pasidaryti hormonų tyrimą arba išbandyti brangesnias procedūras kaip plaukų šalinimą lazeriu arba fotoepiliaciją.

    AtsakytiPanaikinti