2014/12/12

PKS simptomai: pilvo pūtimas

 
Itin nemalonus ir varginantis pilvo pūtimas įvairdinamas kaip vienas PKS simptomų, tačiau šis "balionėlio" sindromas kamuoja ne vien moteris su PKS. Taip, hormonai ir čia kiša koją -  padidėjęs estrogenas susijęs su vandens sulaikymu organizme (1). Todėl pilvo pūtimas gali pasireikšti ir vartojant geriamuosius kontraceptikus. Taip pat pilvo pūtimas dažnai jaučiamas vartojant ovuliacijos stimuliacijos vaistus, kaip pvz Clomidas.  Vis dėlto dėl pilvo pūtimo kalti ne vien hormonai, ypač jei pučiatės kaip balionėlis kiekvieną kartą pavalgiusi, priežasčių reikėtų ieškoti ir lėkštėje.


Netinkamas maistas ir alergijos



Jeigu kokį kartą suvalgėte pvz grybų ir jais apsinuodijote, tai greičiausiai jų daugiau nevalgysite niekada, ar bent jau artimiausią dešimtmetį. Tuo tarpu jei suvalgius vieno ar kito produkto tiesiog pučia pilvą, mes to nesureikšminame ir retai kada atsekame, kuris produktas sukelia šį nemalonų jausmą. Ignoruoti pilvo pūtimą neprotinga, nes tai galbūt švelnus, bet vistiek signalas, kad produktas jums yra netinkamas, kitaip sakant organizmas jo netoleruoja ar alergizuoja.
 
Nemažai žmonių turi didesnio ar mažesnio laipsnio glitimo netoleravimą (daugiau apie glitimą čia), tad tai dar viena priežastis atsisakyti grūdinių kultūrų, o priežasčių yra ir daugiau. Kitas probleminis maisto produktas - pienas, o tiksliau  jame esanti laktozė, kurios netoleravimas sukelia pilvo pūtimą. Kai kurie laktozės netoleruojantys žmonės vis dėlto gali vartoti  rauginto pieno produktus (kefyras, jogurtas, pasukos), tačiau dėl PKS pieno produktų geriausia atsisakyti visai. Pilvo pūtimą gali sukelti ir kiaušiniai, tad derėtų stebėti save. Kai kuriems "pilvas - balionėlis" atsiranda nuo fruktozės, tad vertėtų atidžiai rinktis ir, jei reikia, apriboti vaisius.  Taip pat stebėkite ar nemalonių pojūčių nesukelia ankštiniai (pupelės, žirniai, lęšiai) jei juos vartojate, nors PALEO mityba juos siūlo išbraukti iš valgiaraščio dėl juose aseančių antimaistinių medžiagų.
 
Kai kuriuos žmones vargina dirglios tiesiosios žarnos sindromas, jiems rekomenduojama apriboti kviečių, svogūnų, česnako, brokolių ir kalafiorų, kopūstų, obuolių ir kriaušių, arbūzų ir kt. produktų vartojimą. Galbūt Jums nereikės atsisakyti visų šių aukščiau išvardintų produktų, tačiau verta patikrinti kurie jų draugauja su Jūsų kūnu, o kurie - ne.

Oro perteklius žarnyne

"Pilvas - balionėlis" gali atsirasti gerokai padauginus maisto, ypač jei sėdame prie stalo išbadėję ir valgome itin greitai. Greičiausiai žarnyne padaugėja dar ir oro, nes jo tiesiog jo pririjame valgydami pernelyg greitai ir rydami per dideliais kąsniais.  Nereikalingo oro prisirijame ir gerdami gazuotus gėrimus bei gerdami per šiaudelį, o taip pat tuomet kai kramtome gumą arba valgydami šnekame.
Vardan nuoseklumo derėtų paminėti, kad oro (dujų) žarnyne yra ir be to, kurį prarijame. Tam tikras dujas gamina mūsų žarnyno bakterijos, kurios yra svarbios tvarkingai žarnyno veiklai.

Žarnyno bakterijos

Ne paslaptis, kad mūsų žarnyne knibžda įvairių gerų ir blogų bakterijų. Tam kad užtikrintume gerą žarnyno veiklą ir išvengtume pilvo pūtimo reikia pasirūpinti, kad geros bakterijos nepasiduotų blogosioms. Tai padaryti galima vartojant įvairius maisto papildus  ir probiotikus. Tačiau prieš bėgant į vaistinę siūlau pamėginti sau padėti natūraliai. Visų pirma sumažinti suvartojamų angliavandenių kiekį, nes nereikia nė sakyti, kad blogosios bakterijos, grybelis minta būtent cukrumi. Taip pat siūlau pamėginti įtraukti į mitybą šiek tiek fermentuotų (raugintų produktų). Vieniems šiek tiek raugintų kopūstų, agurkų ar kitų daržovių padeda, kitiem - ne. Vistik išmėginti nieko nekainuoja, o ir nepakenks. 

Stebuklingos mėtos

Patarimus kaip atsikratyti "pilvo - balionėlio" pabaigsiu įdomiu atradimu: pasirodo mėtų arbata ne tik mažina testosterono kiekį, bet padeda palaikyti gerą virškinimą ir palengvina pilvo pūtimą (2).  Jeigu nemėgstate arbatos galite pamėginti įsigyti metų aliejaus kapsulėmis, nes tyrimai (3, 4) rodo, kad šis natūralus preparatas padeda gydyti dirglios tiesiosios žarnos sindromą.
 

 
Pilvo pūtimas nėra natūrali būsena, taip neturėtų būti ir Jūs galite sau padėti, tiesiog susiimkite ir išmeginkite aukščiau išvardintus patarimus. Jeigu niekas nepadės, derėtų apsilankyti pas gydytoją, galbūt yra rimtesnių priežasčių pilvo pūtimui, tačiau esu tikra, kad vos keli mitybos pakeitimai padės atsikratyti "pilvo - balionėlio" labai greitai. Mylėkite save - rinkitės, ką valgyti, kad jaustumėtės gerai.

2 komentarai:

  1. Blemba baisu, esu girdėjusi kad ir temperatūra sukyla nuo šios baisybės ir pradeda suktis galva...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Va va man buna temperatura. Ir galva sukas.

    AtsakytiPanaikinti