2014/03/18

Metam svorį. Draugiški produktai

 
 
Jau kalbėjome apie PKS mitybą, nestresuojam kas dieną sverdamosis ir stengiamės kuo daugiau judėti. Tačiau kaip kovoti su nuolatiniu alkiu ir kankinančiu noru suvalgyti ką nors nuodėmingai saldaus. Visų pirma, nekankinkite saves. Jei nuolatos vadovaujates PKS mitybos principais ir maitinatės sveikais leiskite sau ir panuodėmiauti, kartą ar du per savaitę. Nieko blogo neatsitiks jei per savo gimtadienį suvalgysite torto gabaliuką ar išgersite puodelį kavos su draugėmis. Kur kas blogiau bus jei tapsite pikta it žiežula nuo tos vidinės kovos. Laikui bėgant atrasite sveikesnių pakaitalų savo mėgiamiems desertams, vietoj kavos puodelio mieliau rinksitės žolelių arbatą. Visa tai ateis su laiku, svarbu pernelyg saves nespausti ir neprievartauti, nes visų sarbiausia - gera savijauta.

Žinoma, tam, kad visiškai neatleistumėte vadžių prireiks valios ir užsispyrimo. Kova su alkiu iš tiesų gali būti labai sunki, net jei tas alkis yra labiau įsivaizduojamas. Geriausia paskata - matomi rezultatai, tačiau jų gali tekti palaukti bent 6 savaites, o gal ir daugiau. TAčiau stebėkite save, nes nedideli pokyčiai pasijaus greitai: atsisakius pieno ir pieno produktų pagreitėja virškinimas, tad vis rečiau kankins pilvo pūtimas. Jei kontroliuosite insulino lygius ir valgysite po nedaug kas 3 val. alkio jausmas tikrai sumažės. Gerkite daug vandens. Taip pat svoriu pajudėti iš mirties taško gali pagelbėti:
 
  • Sriuba; Tyrimais įrodyta, kad organizmas geriau priima skystą maistą, kuris neužsilieka skrandyje taip ilgai, kaip kietas maistas, tad pasisotinate greičiau ir ilgiau nejaučiate alkio. Žinoma sriuba sriubai nelygi, nekalbama apie šiupinines, kuriose, kaip sakoma, šaukštas stovi. O užpilamas sribas taip pat derėtų pamiršti, nes jose naudingų medžiagų beveik nėra, užtad saldiklių ir visokių chemikalų su kaupu.
  • Košės; Jeigu pusryčiams renkatės košę, sotumo jausmas išliks dvigubai ilgiau nei suvalgius granolos, dėl košės konsistencijos. Užpilamų košių taip pat derėtų vengti. Aš asmeniškai labiau mėgstu iš vakaro užpilti avižas vandeniu, o ryte sukombinuoju avižas su vairiom sėklom, bananais ar kitais vaisiais į glotnutį.
  • Žalioji arbata; Nors ir turi kofeino, kurio vartoti mums nederėtų, tačiau žalioji arbata turi ir antioksidacinių savybių, mažina blogojo cholesterolio kiekį ir padeda numesti svorio.
  • Cinamonas; Įrodyta, kad šis prieskonis padeda deginti riebalus bei gerina jautrumą insulinui. Cinamonas tinka ne vien bandelėms, galite gerti cinamono arbatą ar žolelių arbatą gardinti juo, nustebsite, bet jis netgi gali atstoti cukru, nes tarsi stebuklingai suteikia saldumo pojūtį. Kipre cinamonu gardinama ir mesa, ypač aviena, kiaulienos faršas. Būtinai pasidalinsiu netikėtu receptu ateityje.
  • Greipfrutai turi tam tikrų medžiagų kurios neleidžia pernelyg užkilti gliukozės kiekiams.
  • Actas ir citrinų sultys maiste gali suminti glikemijos indeksą nuo 20 iki 40 proc.
  • Kokosų aliejus - verta išmėginti ne tik tepti ant kūno, bet ir naudoti maistui. Jis grerina virškinimą, o be to, skirtingai nei daugama aliejų kaitinamas kokoso aliejus negamina nuodingų laisvųjų radikalų. Kai labai norisi pasilepinti - bananinius blynelius su pilno grūdo miltais kepu tik ant kokosų aliejaus. Beje, nenustebkite, kambario temperatūroje jis išlaiko kietą formą.
  • Skaidulos puikiai susidoroja su alkiu ir yra labai naudingos. Jų gauname valgydami kuo natūralesnį maistą - pilno grūdo duoną, neapdorotus vaisius ir daržoves.
  • Baltymai turėtų būti pagrindinis maistas, jų vartoti reikėtų kiekvieną kartą valgant.
 
Be visų ankščiau išvardintų draugiškų produktų dar derėtų paminėti krakmolą. Priimta manyti, kad krakmolas yra tikras blogis, tačiau yra ne visai taip. Krakmolas yra būtinas gerai žarnyno veiklai, tačiau kaip ir visur - yra skirtingų krakmolo rūšių, tad nepulkite virtis kisieliaus. Iš esmės krakmolas yra gana aukšto GI angliavandenis, tačiau ne visos krakmolo rušys staigiai virsta gliukoze. Vadinamoji atspariojo krakmolo rūšis yra reikalinga žarnynui, jautrumo insulinui gerinimui ir netgi svorio metimui. Šio naudingojo krakmolo yra pupelėse, avižose ir žaliuose bananuose. Balti ryžiai turi daugiau blogojo krakmolo, tad juos vertėtų keisti rudais. Žinome, kad bulvėse gausu krakmolo ir tai yra tiesa. Išvirtose bulvėse vyrauja "blogasis" krakmolas, tačiau joms ataušus jis virsta "geruoju". Tad jei negalite gyventi be bulvių kur kas sveikiau gaminti bulvių salotas su virtomis, šaltomis bulvėmis. Panašiai krakmolas keičiasi ir ryžiuose bei makaronuose.

Kai jau žinome, ką  galimevalgyti, lieka aptarti dar du klaustukus: kaip ir kada.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą