2014/03/18

Metam svorį. Nusiteikimas

Puikiai žinome, kad atsikračiusios nereikalingų kilogramų ne tik sušventintume PKS simptomus, bet ir gerokai padidintume šansus natūraliai pastoti, jei tai yra mūsų tikslas. Tik ką dalyti, jei svoris niekaip nenori kristi
 
 
 
Visų pirma nereikėtų saves labai graužti, nes mokslininkų įrodyta, kad moteris su PKS, suvartojanti tą patį kiekį kalorijų, kaip ir moteris neturinti šio sindromo, svorio priauga greičiau ir daugiau. Ir atsikratyti "gelbėjimosi rato" mums kur kas sunkiau. Tačiau nėra neįmanoma!

Rezultatų matavimas
 
Kai kalbame apie svorio problemas beveik visuomet akcentuojamas sveikasis Kūno Masės Indeksas (KMI), atitinkantis ne daugiau nei 25. Esu tikra, kad apie KMI girdėjote ir ne kartą vedėte skaičiukus į internetinę skaičiuoklę vis tikėdamosis pamatyti kitokį rezultatą. Mėginau ir aš, bet tai dariau paskutinį kartą. Kodėl?  KMI skaičiavimas iš tiesų yra labai ribotas ir netikslus. Jis negali atskirti riebalų nuo raumens, o juk puikiai žinome, kad raumuo yra sunkesnis už riebalą. Taigi liesas, tačiau labai raumeningas atletas gali turėti tokį pati KMI kaip ir riebalų rinkėmis pasidabinusi moterytė.
Nervinti save kasdieną sveriantis nėra prasmės. Geriausia būtų išsimatuoti kūno riebalų kiekį ir vėl atlikti tą patį tyrimą po kelių mėnesių sveikos mitybos. Galima įsigyti riebalų kiekį matuojančias svarstykles. O jei tokių galimybių neturite - čia pagelbės paprasčiausia matavimuo juosta (metras). Juosmens apimtį daliname iš klubų apimties centimetrais, gautas skaicius turi buti mažesnis nei 0,8. Laikantis PKS mitybos rekomanduojama orientuotis į šį skaičiuką. Aš asmeniškai esu prasta matematikė, tad tiesiog kartas nuo karto matuojuosi pora dydžių mažesnį sijoną paaukštintu liemeniu :)

NE dietoms!

Labai svarbus faktas - fiziškai neįmanoma numesti daugiau  nei 1kg riebalų per savaitę. Jei laikydamasi griežtos dietos numetėte daugiau - tai padarėte raumenų bei vandens sąskaita. O grįžus prie senų mitybos įpročių visi ar net ir daugiau kilogramų grįžta riebalų pavidalu. Kūnas kalorijų stygį supranta, kaip badą, o kadangi organizmas yra užprogramuotas išgyventi jis imasi veikti - sulėtina medžiagų apykaitą. Taip pat nuolatinis alkis išskiria streso hormoną, kuris toli gražu negelbėja jūsų hormonų balansui. Tad trumpalaikės dietos yra netinkamas pasirinkimas.
  
PKS mityba kainuoja pastangų, tačiau jei žinote dėl ko tai darote - visos pastangos rodosi vieni niekai. Maistas nėra ir neturi būti priešas, tačiau svarbu viskas: ką valgome, kaip valgome ir kiek. Keičiant mitybos įpročius svarbu nusiteikimas ir, žinoma, nuoseklumas. Jei galvosite, kad torto su plakta grietinėle atsisakote savaitei ar dviems, praėjus tam laikui būtinai jo prisikirsite. Tačiau jeigu nusiteiksite, kad yra skanesnių ir sveikų alternatyvų, skirsite laiko atrasti naujiems skoniams ir pastangų gaminti sveikiau, po kurio laiko apie tortą nenorėsite nė galvoti. PKS mityba yra sąmoningas valgymas. Sudėtinga visą racioną pakeisti per vieną dieną, tačiau patariu dar kartelį perskaityti 7 PKS mitybos taisykles ir nuo šiandien pradėti įgyvendinti po vieną žingsnį kas savaitę. Gera pradžia - pusė darbo.

Toliau kalbėsime apie draugiškus produktus, galinčius paspartinti svorio kritimą.

4 komentarai:

  1. Anonimiškas18/3/14

    Metam svorį :) bet kad jis tikrai nekrenta nei iš vietos, ka dir kaip norėtusi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai gerai tave suprantu, pati tai patyriau. Išjudinti svori tikrai prireikia laiko ir nemažai - retai kuriai pakanka dviejų trijų savaičių. Tam kad rezultatai būtų pastebimi laiką tenka skaičiuoti mėnesiais. Ypač jei pirmieji žingsniai sveikos mitybos link dar kupini nuodėmių...
      Jei parasytumete konkrečiau, ką darote ir kiek laiko dėl svorio kritimo, galbūt galėčiau patarti kuo dar galėtumete sau padėti.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas18/3/14

    na tiesą pasakius dar mano žingsneliai labai maži ir tik pati pradžia. Beveik atsisakiau pieno produktų. Jei anksčiau sūris būdavo geriausias draugas prie vyno, tai dabar ir vyno mažiau ir sūrių visai neliko. deja, bet kavos nesugebu atsisakyti, nes tai mažas rytinis ritualas (darbe dienai praskaidrinti)
    Pradėjau daugiau vaikščioti ir sportuoti.
    Ir taip jau tuoj bus mėnuo, bet rodyklė nei aukštyn nei žemyn. Aišku ačiū dievui, kad bent jau nejuda aukštyn :D, bet norisi ir pamažu matyti slenkančią žemyn. na bet rankų nenuleidžiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gera pradžia - pusė darbo! Tikiu, kad rezultatai netruks pasirodyti.
      O vienas puodelis kavos per dieną near didelis baubas, tačiau nederėtų jos gerti ant tuščio skrandžio. Pusryčius reikia būtinai valgyti, net jei tai tik vaisių glotnutis ar pora šaukštų avižų košės.
      Ritualų iš tiesų sunku atsisakyti,tačiau viskas mažais žingsneliais :) Svarbu nepasiduoti. Sėkmes!

      Panaikinti